Aşılı Fide ile Elde Edilecek Avantajlar Neler Olmaktadır?

Aşılama Nedir?

Aşılama, uygun bir teknikle uygun koşullar altında özel bitki kısımlarının (anaç, kalem) birleştirilerek tek bir bitkiymiş gibi büyütülmesinin sağlanmasına verilen tekniğin adıdır. Aşılamada KALEM bitkinin üst kısmı ANAÇ ise alt kısmı olarak adlandırılır.

aşılama nedir

Aşılı Fide Avantajları Nelerdir?

Aşılı fide kullanılarak yapılacak olan üretimde bitkilerin daha kuvvetli olması sağlanır. Olumsuzluklardan daha az etkilenen bitkilerin verimi de bu sayede artış göstermektedir.

– Normal fidelere kıyasla en az % 60 daha az fide kullanım verimliliği elde edilir.

– Sürekli görülen toprak ve köklerle bağlı hastalıklara karşı dayanıklılık artacaktır.

– Anaç yapısı güç bakımından eşsizdir. Doğal kökünden çok daha iyi beslenme anlamına gelmektedir.

– Toprakta bulunan bitki besinlerinin elementlerini ve suyu yukarıya iletme performansı fazlasıyla alınır. Üstelik kalemin var olan doğal kökünden çok daha düşük derecelerde bu işlem yapılır.

– Fidenin büyümesinde olumsuz koşullarda direnç gösterir ve pozitif neticeler verir.

– Toprakta görülen hastalıklara karşı direnci arttıracak, daha az ilaç kullanım şansını sağlayacaktır. Bu, ekonomik yönden tasarruf etmeyi de sağlayacaktır.

– Normal fideye nazaran verim oranı çok daha yüksek olabilir. Önemli faktör ise bakım yaparken ve beslerken önemli hatalar yapmamaktır.

aşılı fide avantajları

Dikim İşlemi Ardından Özen Gösterilmesi Gereken Kriterleri

– Toprak derinlerine tamamen organik taban gübresi verilerek dikim işlemi yapılmalıdır.

– Anaç gövdeleri toprak üstünde kalacak şekilde dikilmelidir. Kalem gövdesinin toprakla temasından kaçınılmalıdır. Fidenin kökleri sıkıştırılmamalı, kök altı ve çevresinde boşluk kalmayacak şekilde dikim işlemi tamamlanmalıdır.

– En çok yapılan hata olan boğazı doldurma işleminden kaçınılmalıdır. Aşı noktası çapa yaparken bile kapatılmayacak şekilde bakım gerçekleştirilmelidir.

– Gübreleme belli plan dahilinde yapılmalıdır. Anaç yapısı göz önünde tutulmalıdır.

– Domates üreticiliğinde aşılı yöntemde ipe germe işlemi vaktinde uygulamalıdır. Aksi halde aşı toprakla temas edece ve verim düşecektir.

aşılı fide ekimi sonrası

Anaçlar İçin Temel Kurallar

Anaçların karşı koyamadığı hastalıklar söz konusudur. Phytophthora, Phytium, Rhizovtoina bunlar arasındadır. Virüs ve hastalıklara karşı Nematod ilacının düzenli kullanımı önemlidir.

Karpuz Fidelerinde Aşılı Olanının Aşısız Fideye Kıyasla Artıları

aşılı karpuz fidesi

– Tek bir arazide kaliteli karpuz üreticiliği yapılabilir.

– Çökerten hastalığı karpuz yetiştiriciliğinde sıklıkla görülür. Aşırı karpuz fidesi bu durumlara karşı oldukça dayanıklıdır.

– Hızlı ve güçlü büyüme özelliğine sahiptir. Alınacak verim iki kat daha fazla olur. Profesyonel bitki bakımı, minimum 2 defa aynı bitkiden ürün alımı anlamına gelecektir.

– Meyvelerin kalitesi en üst düzeyde olur.

– Açık alana sahip arazilerde dönüm başı ortalama 250 fide ekmek olasıdır. Meyvelerin toplanması için tam olarak olgunlaşması gerekir. Olgunluk düzeyine erişmemiş ürünler için bekleme süresi oldukça fazladır.

Bir önceki yazımız olan Bitki Sekonder Besinleri Hakkında başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.