İyi ve Sağlıklı Tarım Yetiştiriciliği Nasıl Gerçekleşir?

Verimin alındığı ve kalitesi yüksek tarım yetiştiriciliği, gıdaların sağlıklı olmasını sağlayacaktır. İyi Tarım Uygulamaları konusuna hakim olmak, tüm bunları noksansız yapabilmek demektir.

Risk Analizi Yapmak Karar Sürecinin Önemli Parçasıdır

risk analizi tarım yetiştiriciliği

Doğru ve İyi Tarım Uygulamaları süreci üretimden başlar ve pazarlama ile devam eder. Üreticilikle ilgili bir karar almadan önce sorularınızın tümüne yanıt bulmalısınız. Kontrollü bir hizmet için olası riskleri tespit etmeniz gerekir. Bunlar toprağın yapısı, verimliliği, türü, erozyon olasılığı, daha önce nelerin ekildiği, devamlı su kaynağının varlığı gibi başlıklar olabilir. Yine toprak derinlerinde olması muhtemel parazit ve çok çeşitli asalaklara maruz kalıp kalmadığının bilinmesi de değerlidir. Daha az bitki ilacı kullanarak daha sağlıklı ürünler almak ve bunu sürdürülebilir kılmaya dair de riskleri asgari düzeye indirmenin yolları keşfedilmelidir.

Yetkili Mercilere Başvurun ve Sonra Üretime Başlayın

tarım yetiştiriciliği yetkili

Üretim sürecini kayıt altında tutmak, kalitenizi de ispat edecektir. Bu sebeple İyi Tarım Uygulamaları hususunda yetki sahibi olan kuruluşlara başvurarak gerekli prosedürleri tamamlamanız faydalı olacaktır. Ürettiğiniz süreç içerisinde gerçekleştireceğiniz her işlemin kaydı bulunmalıdır. Ne üzerine ürün ürettiğiniz, hangi coğrafi konumda yetiştirdiğiniz, gübrelemeyi ne zaman yaptığınız, tüm teknik izinlere sahip olup olmadığınız, kullanılan kimyasalların markaları, hasat dönemi gibi belgeleri resmileştirmek rutin kontroller de size avantaj sağlayacak etkenlerdir.

İyi Tarım Sırasında Özen Gösterilmesi Gereken Durumlar

aşılı fide

Erozyon ihtimalini düşürecek, fiziki yönden toprağın genel yapısını muhafaza edecek çağa uygun teknikler kullanılmalıdır. Üretilecek çeşitlerin her türlü zararlı mikrop, virüs ve hastalıklara karşı dayanıklılığı ön planda tutulmalıdır.

Kaliteli tohumlar ve aşılı fideler kullanmaya özen gösterilmelidir.

Gübre kullanımının doğru zamanda ve ideal miktarda yapılması elzemdir. Bu nedenle yılda asgari bir kez toprak analizleri yaptırılmalıdır. Su kaynağında mikrop olup olmadığını kontrol ettirmek, ilaçlama için kabul edilen markalara yönelmek ve daha çok verim için tüm işlemleri anlık olarak kaydetmekte prensip edinilmelidir.

Tarım üreticiliği esnasında var olan atık ürünler eksiksiz şekilde belirtilmelidir. Hasat zamanında ortamın hijyen standartları sağlanmalı ve bu koşullarda yapılması gerektiği de İyi Tarım Uygulamalarının olmazsa olmazıdır.

Bir önceki yazımız olan Serada Domates Yetiştirmek başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.