Marul Hastalıkları Ve Zararlıları

Marul toprakta yetişirken marul; nematodlar, tel kurtları, yaprak piresi, lahana tırtılı, yaprak biti, danaburnu, sümüklü böcekler, salyangoz ve kırmızı örümcek gibi zararlılara maruz kalabilir.

Bunun yanı sıra marul hastalıklarını da; mildiyö, kahverengi yanıklık, kurşini küf, marul sap çürüğü, marul beyaz çürüklük, küllenme, Rhizoctonia dip çürüğü olarak sayabiliriz.

Marul  Zararlıları

kırmızı örümcek

Marul fidesi en çok Marul Mildiyösü ( Bremia lactucae) ‘den zarar görür. Bu hastalığın etmeni mantardır. Mantar yani fungus, kış aylarını yapraklar üzerinde geçirir. Nem ve uygun ısıda marul fidesine bulaşarak enfeksiyonları başlatır. Rüzgar veya diğer yollarla hastalıklı bitkilerden sağlıklı bitkilere taşınır. Belirtileri ise marul yapraklarındaki sarımtırak ve açık yeşil renk değişimleri ve lekelerdir. Bu lekeler ilerleyen zamanlarda renk değiştirerek esmerleşir ve koyulaşır. Rutubetli nemli havalarda, bu bölgelerin alt yüzeylerinde beyaz kül gibi bir görüntü oluşur. Lekelerin oluştuğu üst yüzeylerde ise kararıp çürümeler baş gösterir. Daha çok tarladaki marulların alt yapraklarında bu duruma rastlanır. Fakat hava şartlarının değişmesiyle nemli ve serin ortamlarda içteki yapraklara da geçerek zayiat oluşturur. Epidemi yani salgın hastalık durumunda marulların tüm yaprakları zarar görür ve ticari kayba sebep olur. Bu durum marul yetiştirilen tüm alanlarda görülebilir.

Bu hastalıkla ilgili mücadele ise, kültürel önlemler  ve kimyasal mücadele olarak iki şekilde yapılmalıdır.

Kültürel Önlemler ve Kimyasal Mücadeleler

marul-fidesi

Kültürel Önlemler olarak şunlardan bahsedebiliriz; bir önceki yıl mildiyö görülen toprağı ve ekim yapılan fideliğin yeri değiştirilmelidir. Ya da toprak dezenfekte edilmelidir. Fazla sulamadan uzak durulmalıdır. Tohumlar daha aralıklı ekilmeli yani sık ekilmemelidir. Mildiyö görülen marul fideleri veya hastalıklı yapraklar sökülmelidir. Toprakta analiz yaptırılıp bu sonuca göre gübre kullanılmalıdır.

Kimyasal Mücadeleye gelince; henüz hastalık görülmeden fideliklerde koruyucu ilaçlama yapılıp önlem alınmalıdır. Mildiyö görüldüğü taktirde hastalıklı yapraklar koparılıp imha edilmeli ve ilaçlama devam ettirilmelidir. Marul fidesi tarlaya ekildiğinde çevre tarlalarda bu hastalık görüldüyse ilaçlamaya başlayıp, hasat vaktinden bir hafta öncesine kadar ilaçlamanın devam ettirilmesi gerekmektedir. Sulama yapılıp yapraklar kuruduğunda ilaçlama yapılmalıdır. Marul yapraklarının üst ve alt kısımlarının tamamının iyice ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Sebze Fidesi Nasıl Yetiştirilir? başlıklı makalemizde sebze fidesi hakkında bilgiler verilmektedir.