Marul Nasıl Yetiştirilir?

Marul fidesi elde etmek için öncelikle marul tohumlarını çimlendirmeniz gerekir. Marul tohumu ekimi için çoğunlukla İlkbahar, Sonbahar ve Yaz mevsimleri içerisindeki aylar tavsiye edilir ve serada 12 ay boyunca kolaylıkla yetiştirilebilir. Aralık, Ocak ve Şubat ayları dışında tüm aylarda tohumları ekebilirsiniz. Marul tohumlarını çimlendirmek için öncelikle 1 gün boyunca suda ya da nemli bir bez içerisinde bekletmek gerekir. Bu sayede tohumun çimlendirme yüzdesini arttırmış olursunuz. Sonrasında uygun bir kap ya da uygun bir kasaya 10 cm kalınlığında torf koyup tohumları üst üste gelmeyecek şekilde serpin. Daha sonra tekrar üzerine 0.5 cm kalınlığında torf ile örtüp hafifçe bastırmanız gerekecektir. Bu arada toprağın ısısının 10 ila 20 derece olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Direk Güneş Işığı Almamalı!

marul yetiştirilmesinde dikkat edilmesi gerekenler

Ekilen alan sürekli kontrol edilip nemli kalmalı, fakat kesinlikle çamur olmamasına dikkat edilmelidir. Bu da sisleme denilen su püskürtme yöntemiyle olmalıdır. El fısfısları bu iş için çok uygundur. Tohumları ektiğiniz kap veya kasaların üzerini şeffaf naylon ya da streç filmle kapatın. Arada kontrol ederek el fısfısı yardımıyla toprağı nemlendirmeye devam edin. Marul tohumlarının bulunduğu kasa veya kapları serin bir yerde tutarak rutubeti sağlayın. Bu koşullar sağlandığında altı ila sekiz gün arasında çimlenme başlar. Çimlenme başlandığı takdirde üzerindeki naylon kaldırılarak ışığa çıkartın. Fakat kesinlikle direk güneş ışığı almasını önleyin.

Marul Fidesi ve Ekilmesi

Marul Fidesi

Tohumlar marul fidesi halini aldığında ve yaklaşık olarak 4-5 cm olduğunda artık büyük bir saksıya veya bahçenize aktarabilirsiniz. Marul fidelerini bahçenize aktarmadan önce bahçe toprağınızın işlenmiş ve tavına gelmiş olmasına dikkat etmeniz gerekir. Bunun yanı sıra marul fidesi ekiminde dikkat edilecek bir husus da, don olaylarının geçmiş ve toprak ısısının ekim için uygun sıcaklıkta olmasıdır. Ayrıca toprakta yeterli mineraller yoksa organik gübre ve torf takviyesiyle gerekli olan mineraller karşılanmalıdır. Marul fidelerinin dikiminde belirttiğimiz üzere hava şartları önemlidir. Bu yüzden rüzgarsız ve serin günler tercih edilmelidir. Güneş ışığından da faydalanılması için uygun olan alan seçilmelidir. Bol ve düzenli aralıklarla sulanması arada gübre verilmesi gerekir.

Ülkemizde; kaşık, yedikule kıvırcık, aysberg ve arapsaşı göbek türleri en çok yetiştirilen marul çeşitleridir.

Bir önceki yazımız olan Hıyar Fidesi Nasıl Ekilir? Salatalık Nasıl Yetiştirilir? başlıklı makalemizde hıyar fidesi ve salatalık fidesi hakkında bilgiler verilmektedir.