Serada Domates Yetiştirmek

Domates en çok tüketilen ve en kolay yetiştirilen sebzelerden biridir. İklimsel değişikliklere karşı büyük bir dirence sahip olması domatesin üretimini kolaylaştırdığı gibi bahçede veya serada domates yetiştirmek isteyenlerin bir numaralı tercihidir.

İklim ve Toprak Özellikleri

serada-domates-toprak

Domatesler sıcak veya ılık iklim seven sebzelerdir. Ortamın sıcaklığı sıfırın altına düştüğünde tamamen ölürler. İstediğinden fazla sıcaklığa ve neme maruz kaldığında bitkiler de hastalıklar oluşmaya başlar. Sıcak, kuru ve sert rüzgarlarda ise çiçek dökülmesine bundan dolayı yeterli verimin alınmamasına sebep olur. Serada domates yetiştirmek için ideal sıcaklık 16-19 derece olmalıdır. On üç derecenin altında kalan domateslerde verimin ve olgunlaşmanın azaldığı tespit edilmiştir. Domatesin en iyi çimlenme sıcaklığı 27 derece civarıdır.

Her toprakta yetişme özelliğine sahip olsa da domates için ideal toprak organik açıdan zengin kumlu ve kum tınlı topraklardır. Bu tip topraklarda gösterilen verimlilik çok daha yüksektir.

Yetiştirme Teknikleri

serada-domates-yetistirme-teknikleri

İlk olarak yetiştireceğiniz domatesin çeşidini belirlemeniz gerekir. Sırık domates, sofralık domates ve sanayi(salçalık) domates olarak üç ana başlıkta toplanır. Bunların kendi içlerinde birçok çeşidi vardır.


Kışlık sebzelerin ekiminin bitmesinin ardından serada domates yetiştirmek isteyenler ekime başlayabilirler. Domates için en iyi ön bitkiler lahana ve baklagillerdir. Dikkat edilmesi gereken en önemli unsur domatesleri üst üste ekmemektir.


Serada domates yetiştirmek için diğer önemli unsur toprağın hazırlanmasıdır. İlk olarak sonbaharda ve ilkbaharda toprak derince sürülmelidir. Domatesler derin köklü bitkiler olduğu için tırmık, tapan veya diskaro çekilerek keseklerin kırılması gerekir.


Sofralık domatesler için sıra arası 140-250 cm, sıra üzeri 40,50 cm olmalıdır. Sırık domates için sıra arası 80 cm, sıra üzeri 56-60 cm olmalıdır. Salçalık domatesler için dikim aralık ve mesafesi 135-40 cm’dir. Fide dikiminin ardından can suyu verilmelidir.


Serada domates yetiştirmek için dikimden önce dekara 2-3 ton gübre uygulanmalıdır.


Verilen can suyunun ardından çiçeklenene kadar su verilmemelidir. Çiçek verdikten sonra toprağın yapısına göre belirli aralıklarla su verilmelidir.


Fide dikiminden iki hafta sonra ilk çapa, bundan iki hafta sonra da ikinci çapa yapılır. Boğaz doldurulur.

 

Bir önceki yazımız olan Marul Hastalıkları Ve Zararlıları başlıklı makalemizde marul fidesi, marul hastalıkları ve marul zararlıları hakkında bilgiler verilmektedir.