Balkonda Nasıl Sebze Yetiştirilir?

Günümüzde organik ve sağlıklı ürünlere ulaşmak oldukça zor gibi görünse de balkonda saksıların içinde sebze yetiştirerek kendi sağlıklı ürünlerinizi yapabilirsiniz. Özellikle şehirde yaşayanlar ve bahçesi olmayanlar bu hayat tarzına duydukları özlemi bu şekilde giderebilmektedirler. Sebzeleri dalından kopartıp sofraya getirmek için oldukça fazla tercih edilen balkonda sebze yetiştiriciliğinin yapılabilmesi için bazı dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunmaktadır. Şimdi beraber hem bazı detaylara gözatalım hem de dikkat etmeniz gereken noktaları inceleyelim.

Balkonda Soğan ve Sarımsak Yetiştirmek

balkonda soğan

Filizlenmekte olan sarımsak ve soğanlar toprağa ekilmelidir. Duruma göre ürünün toprağı hafif nemli bırakılacak şekilde sulanmalıdır. Bu bitkiler güneş olan serin ortamları sever.

Balkonda Dereotu Yetiştirmek

balkonda dereotu

Dereotu tohumları ekilmeden önce 3 ile 6 saat arasında bir süre bekletilmelidir. Sonbahar ve ilkbahar ayları bu bitkinin ekimi için uygun olan aylardır. Sprey ile su verilen toprak çimlenen kadar sulanmalı ve saksı streç film ile kapatılmalıdır.

Balkonda Maydanoz Yetiştirmek

Maydanozun ekimi nisan ile şubat aylarında yapılmalıdır. Toprağa yerleştirilen tohumların üstü hafif bir şekilde kapatılmalıdır. Ekim yapıldıktan sonra hemen sulama da yapılmalıdır. Saksının dibinde su birikmemesi için maydanozun sulaması 2 günde bir şeklinde yapılmalıdır.

Balkonda Domates Yetiştirmek

balkonda domates

Domates tohumları ıslak bir bezde 24 saat bekletilmeli ve nemlenmesi sağlanmalıdır. Toprağa az miktarda eklenen torf ile tohumların üstü kapatılmalıdır. Yağmurlama şeklinde yapılan sulama ile toprak ıslatıldıktan sonra saksı poşet ile kapatılır. Toprağa her gün su verilir.  3 hafta ara ile mantar ilacının atılması domatesin sağlıklı olması açısından önemlidir.

Balkonda Biber Yetiştirmek

balkonda biber

Biber ilkbahar aylarında saksılara tek fide şeklinde dikilir. Saksı toprağı sıcak tutularak bir an önce tohumların çimlenmesi sağlanır. Bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için fidenin çiçekleri açtıkça koparılmalıdır.

Balkonda Fasulye Yetiştirmek

balkonda fasulye

Fasulyeler saksıya ekilmeden önce birkaç saat suda bekletilir. Ardından saksıya üçer tane tohum bırakılır. Toprağa dörtte bir oranında kum koyulur.  İlk fasulye görünene kadar az miktarda su verilir.

Balkonda Salatalık Yetiştirmek

balkonda salatalık

Her bir saksıya üçer tohum 1 santimetre derinliğinde olacak şekilde yerleştirilir. Serpilen tohumun üstü eşit olacak şekilde ince bir toprak tabakası ile örtülür. Yağmurlama şeklinde sulama yapılarak toprak nemlendirilir.

Bir önceki yazımız olan Karpuz Fidesi Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gereken 3 Şey başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.