Hıyar Fidesi Nasıl Ekilir? Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Salatalık, uzun yıllardan beri ülkemiz ile beraber birçok ülkede yetiştirilen bir sebzedir. Anavatanı Hindistan olan salatalık, sıcak ve rutubeti sevmektedir ve seralarda yılın her zamanı yetiştirebilmektedir. Çok kısa zamanda yetişebilen hıyar fidesi sayesinde sıcakların uzun sürmediği yerlerde bile yetiştirilmesi mümkündür. Ayrıca her çiçeğinden bir meyve vermesi sayesinde de az miktardan çok verim elde edilebilir. Fakat her yıl taze tohum kullanılması uygun görülmektedir.

Sıcağı çok seven bu sebze, mümkün oldukça az gölge gören yerlere rüzgardan korunacak şekilde ekilmelidir. Gevşek, humuslu ve süzek topları seven hıyar fidesi, bol sıcak görmelidir. Ayrıca gübreyi de sever.

Hıyar Fidesi Ekimi

hıyar fidesi ekimi

 

Salatalık yetiştirmek için direk olarak tohum veya hıyar fidesi kullanılarak bahçeye dikilebilir. Hıyar fidesi yetiştirmek için öncelikle her saksıya bir fide düşecek şekilde ayarlamak gerekir. Saksılar tohumun ekilmesi Mart ayında yapılır ve sonrasında ılık bir yerde tutulur. Havalar ısınmaya başladıkça da yavaş yavaş dışarıya çıkarılarak alışması sağlanır. Ortalama olarak Nisan sonuna doğru da ekime hazır hale gelmiş olur.

Bolca yanmış gübre ile hazırlanmış toprakta 1 metre genişliğinde evlekler açılır.Ayrıca 50 cm çift sıra ocak açılması işlemi de yapılır. Açılan ocaklara iki avuç kadar yanmış gübre dökülerek karıştırılır. Tohum ekilecek ise 2 cm derinliğe 3-4 adet tohum bırakılır ve hafifçe bastırılır. Bu işlem sonunda herhangi bir sulama gerekmemektedir. Fideler çıkmaya başladığında ise kuvvetli olduğu belirlenen 1-2 fide dışındakiler sökülür.

Eğer ekim işlemi için hazır fide kullanılacak ise öncelikle fideyi saksıdan çıkarmada titiz davranmak gerekir. Toprağının dökülmemesine dikkat edilmelidir. Toprağıyla beraber çıkarılan hıyar fidesi çukurlara ekilir ve sulama yapılır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

salatalık fidesi dikkat edilmesi gerekenler

Fidelere ilk çapa işleminin yapılması için 7-8 cm civarına kadar büyümeleri beklenir ve köklerine zarar verilmemesi için fazla derin yapılmaz. Sonraki çapalarda ise fidelerin boğazları biraz doldurulur. Yan dallar vermesi için fidelerin 6-7 yaprak vermesi beklenir daha sonra tepe filizi koparılır. Yerde yetiştirilmesi durumunda meyvesine çamur bulaşabilir ve dallarına basıldığında acılaşır.

Meyve dökme zamanından önce fazla sulanmaması gerekirken meyve zamanı düzenli olarak sulanmalıdır ve toprağı her zaman nemli tutulmalıdır. Ayrıca mantar hastalığına kolay yakalanan bir sebze olduğu için her 2 haftada bir mantar ilacı yapılması gerekir.

Bir önceki yazımız olan Çeri Domates Nasıl Yetiştirilir? başlıklı makalemizde çeri domates fidesi hakkında bilgiler verilmektedir.