Karpuz Fidesi Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gereken 3 Şey

Yaz yaklaşıyor ve ufaktan karpuz yeme isteği uyanmaya başladı. Sıcakların verdiği iştahsızlığın kahramanı karpuz, sofraların neşesi hale gelecek yakında. Bu yüzden bir daha ki sene için kendi karpuzlarını yemek isteyenler, karpuz yetişmek için araştırmalara başlamış olmalı. Benim de bağımda, bahçemde karpuzum olsun diye düşünenler karpuz fidelerine yönleniyorlar. Çünkü erkencilikte yapılacak en güzel şey fideden yetiştirmek olacaktır. Ancak karpuz fidesi yetiştiricisinden ne bekler, bilinmeli.

Toprak Durumuna Bakılmalı

karpuz yetiştirmek

Karpuz yetiştiriciliğinde toprağın durumu çok önemli. Çünkü toprağın sıcaklığı ve su tutma derecesi, fideden verimli ve kaliteli ürün elde etme bakımından çok etkili oluyor. Geçirgen ve derin topraklar tercih edilirse iyi karpuzlar yetiştirmek mümkün olur. Kumlu kınlı topraklar karpuz fideleri için çok uygun. İyi drenaj sağlanmayan yerlerde fidenin ürün vermeme ihtimali olduğunu hatırlatalım. Baharda yağışlar başlar başlamaz toprağın işlenme süreci başlamalı mutlaka. Bu işlenme sürecinde toprağın nerece gübrelendiği de çok önemli. Ahır gübresi bu konuda iş görecektir. Gerektiğinde toprak kükürt ile de desteklenebilir elbette. PH derecesi de dikkat edilmesi gerekenlerden. 6 ile 7 derece arasında seyreden bu değer sağlandığında hiçbir problem olmayacaktır.

Bakımı İhmal Edilmemeli

karpuz bakımı

Karpuz, gübrelemeye ihtiyaç duyduğu için yetiştiricilikte çok elzem bir konumda bulunuyor. Azotlu gübrelerle desteklenen karpuz fideleri hem çiçeklendiğinde hem de ürün vermeye başladığında bu gübrelemeye derin ihtiyaç duyuyor. Ayrıca fidelerin ekimi aşamasında toprağını dağıtmamak gerekiyor. Daha sonra mutlaka ihtiyacı olan sulama da yapılmalı. Kökten yeteri kadar su alan karpuz fideleri iyi ürün vereceğinden sulamaya ekstra hassasiyet gösterilmesi yerinde olacaktır. Fideler ürün verene dek sulama az yapılmalı ve sonra ürünlerin büyüklüğüne göre her 15 günde bir defa sulanmalı. Yabani otların temizliği de çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri. Çapa yardımıyla düzenli olarak fideler kontrol edilmeli. Üç yıl boyunca ekim nöbeti uygulandığında da herhangi bir hastalık halinde müdahalesi erken safhada yapılmalı.

Hasat Zamanı İyi Tespit Edilmeli

karpuz hasatı

Karpuzun hasat zamanını meyvedeki gelişmeler takip edilerek rahatlıkla yapılabilir. Meyve sapı dikkatlice incelendiğinde buradaki kulakçık adı verilen kısımların kuruluğu hasat zamanıyla ilgili önemli ipuçları verecektir. Meyvenin sapı ve kabuğu da bu konuda iyi bir işaret veriyor aslında. İncelik ve parlaklık hasat zamanının geldiğini haber veriyor. Elle yapılacak bu işlem sırasında gerekli hassasiyeti göstererek meyvelerin zarar görmemesine özen gösterilmesinde fayda var.  Eğer karpuzun kabuğu tırnakla bile kolayca çizilebiliyorsa hasat zamanı gelmiş demektir. Karpuz olgunlaştıkça hafifleyeceğinden hasat zamanı gelen karpuz kendini ele verir mutlaka. Karpuz seçerken yapılan işlem, yani karpuzu yoklama işlemi hasat zamanının gelip gelmediğini anlamak için de yapılabilir. Vurulduğunda tok bir ses çıkıyorsa o karpuz olgunluğa erişmiş oluyor.

Bir önceki yazımız olan Marul Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey başlıklı makalemizde marul fidesi satışı ve marul fidesi yetiştiriciliği hakkında bilgiler verilmektedir.