Sebze Fidesi Nasıl Yetiştirilir?

Kaliteli sebze fidesi yetiştirerek hem verimi artırmış hem de ürün kalitesini yükseltmiş olursunuz.  Sebze üretimi her zaman diğer ürün yetiştiriciliğinden daha karlıdır. Yatırım masrafı ve işçilik yönünden de masrafı daha düşüktür. Hasat dönemi uzundur bu yüzden elinize daha sık para geçer.

Ülkemizde sıcak ve soğuk iklim sebzeleri yetiştirilebilmektedir. Soğuk iklim sebzeleri içerisinde; karnabahar, kereviz, lahana, pırasa, brokoli, ıspanak, marul, sıcak iklimde yetişen sebzeler arasında başlıca patlıcan, biber, domates, karpuz, salatalık ve kabağı sayabiliriz. Bu saymış olduğumuz sebzeler ülkemizde tohum ekimi veya fide ekimi şeklinde yetiştirilir.

Sebze Fidesi İle Üretimin Faydaları

Sebze fidesi yararları

Sebze yetiştirirken sebze fidesi ile üretim tercih edilir çünkü geniş alanlarda daha fazla fayda sağlar. Bu faydalar arasında; tohumla ekime toprak koşullarının uygun olmaması, uygun tohum ekme aleti yani ekim mibzerinin olmaması, yazlık sebze yetiştirirken ısının azalması riskinden korunmak, erken hasat sağlanması, düzensiz çimlenmenin önlenmesini sayabiliriz.

Kışlık ve Yazlık Sebze Fidesi

Sebze Fidesi

Kışlık ve yazlık sebze fidelerinin yetiştirilmesinde farklılıklar vardır. Yazlık sebze fidesi yetiştirirken; fidelerin yetiştirileceği yerler Ekim Kasım aylarında işlenerek boş bırakılır. Ocak ya da Şubat aylarında bu alanlar freze sayesinde işlenir. Fideleri yetiştirmek için, 10-13 cm yüksekliğinde, 120 cm genişliğinde yastıklar hazırlanır. Tırmıklar yardımıyla tohum ekilecek yerler oluşturulur. Sebzelerin çeşitliliklerine göre mesafe ve derinliklerde çizgiler açılır. Tohumlar eşit derinliklerde ve birbirine paralel bir şekilde yani sıravari olarak ekilir. Bu yöntemle tohum sarfiyatı azalır ve verim daha çok artar. Yastıklarda sebze fidesi üretimi için torf veya elenmiş yanmış organik çiftlik gübresi kullanılır. Çiftlik gübresi daha ucuz olduğundan daha çok tercih edilir. Ayrıca çiftlik gübresi nemi daha fazla muhafaza eder. Bu şekilde sulama sıklığı da azalmış olur. Tohum ekilen yastıklar harç materyali ile üstleri kapatılır. Tohumun toprakla temas etmesi için baskı tahtası ile sıkıştırılması gerekir. Yastıklar çimlenme tamamlanana kadar açılmaz. Açıldığında ise yabancı otlar varsa temizlenir. Aralar işlenerek bitkinin köklerinin havalanması sağlanır. Düzenli bir şekilde sulama yapılır güneşli havalarda etekler açılarak güneş görmesi sağlanır. Şubat ayı ortalarında ekilen tohumlar Nisan ayı ortalarında dikim için gerekli olan büyüklüğe ulaşır. Dikilecek olan sebze fideleri sökülmeden bir gün önce de sulanması gerekir.

Kışlık fide yetiştirirken ise; yastıklar yazlık fide yetiştiriciliğindeki gibi hazırlanır.  Yalnızca tohum ekim işlemi yaz aylarında yapıldığı için daha fazla ve sık sulanması gerekir.

Bir önceki yazımız olan Marul Nasıl Yetiştirilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.