Organik Sebze Fidesi Yetiştirmek için 7 Altın Tavsiye

Organik ürünler günümüzde oldukça fazla ilgi görmektedir ve tam anlamıyla güvenilir kişiler de bulunmamaktadır. Eğer ki organik sebze yetiştirmeye karar verdiyseniz sizlere hem yol gösterici hem de tavsiye olacak 7 maddeyi listeliyoruz.

Bolca Güneş

Ekim yapabileceğiniz bahçenizin bol güneş ışığı alıyor olması önemlidir. Bu zaman dilimi 8 saat olarak belirtilebilir. Sebze fidesi için bol fotosentez yapabilmeleri esastır. Işık ve ısı bakımından beklentileri gideren bahçeye sahip olmak büyük bir avantajdır.

Küçük Metrekareler ile Başlayın

Ailenizin her bireyi için ortalama 10 metrekare gibi bir alan oldukça doğru bir seçim olacaktır. Hele ki başlangıç aşamasında iseniz asla maceraya atılmamalısınız. İhtiyacınız kadar ekmenin yanı sıra onlarca çeşit domates olacağına, düzinelerce ürün veren 2 çeşit domates olması doğru sebze fidesi yetiştiriciliği anlamına gelir.

Kaliteli ve İyi Toprak

Verimli toprak olması için tabaka oluşturmak önemlidir. İlk olarak 1-2 santimlik tabakayı kompot ile oluşturmalısınız. Ardından bunu da korumak için yaprak malcın ya da samandan oluşan tahmini 10 cm’lik tabaka daha yapmalısınız.  Böylesine kaliteli bir toprağı doğru sulamak ise işin en önemli kısmı oluyor.

Fideleri Hazır Hale Getirin

Tohum işin zor kısmı olarak gelebilir. Bu nedenle hazır olarak satılan sebze fidesi çeşitleri çok daha basit bir sonuç almanın temelidir. Yeni başladığınızı düşünürsek fide en garantili sonuç diyebiliriz. Tecrübe sahibi oldukça elbette tohumdan ekim işlemini de yapabilirsiniz.

Gübreleme

Çiftlik gübresi kullanmak % 100 doğru bir tercih olacaktır. Özellikle dinlenmiş, yanmış ve gerektiği kadar beklemiş gübreler kullanmak verimliliği doğrudan arttıracaktır.

Yararlı Bakteriler

Dikim yapılacak yerin belli zaman aralıklarda çapa işleminin yapılması, toprağın havalandırılması yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayacaktır.  Toprağın kalitesini arttıracak takviye bazı malzemelerin kullanılması da bu hedefinizi en doğru şekilde yerine getirmenin temeli olacaktır.

Sulama

Suya yeteri kadar önem vermiyor olabilirsiniz? Ancak bu husus ciddi bir hayal kırıklığı yaşamanızın en temek nedenidir. Öyle ki bahçelerinde organik sebze fidesi yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, fide ekimi yaptığınız sahanın 2-3 günde bir düzenli sulanmasına önem vermelisiniz.  Sulamanın, yüzeysel olmasından ziyade daha derinlemesine olması da kaliteyi yükselten faktörlerdir.

Bahsettiğimiz bu 7 unsuru eksiksiz yerine getirmek istenilen sonuçları almanın mihenk taşı olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Sebze Fidesi Üretiminde Sıklıkla Karşılaşılan Meyve Çürüklükleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.