Sebze Fidesi Üretiminde Sıklıkla Karşılaşılan Meyve Çürüklükleri

Meyve ve sebze fidesi çürüklerinde ilk olarak çökük bir lezyonla karşılaşılır. Rengi ise akçıktan koyu tonlara doğru değişmektedir. Çürüklük ilerledikçe lezyon büyür, genişler ve sümüksü bir yapıya erişir. Epidermis yüzeyinde oluşan çatlaklar bakterilerin sızıp yerleşmesi anlamına gelebilir. Bu duruma bakteriyel yumuşak çürüklük denmektedir.

Siyah küf çürüğü de sebze fidesi ve meyvelerde görülen başka bir sorundur. Yüzeysel çillenme ve meyve boşluklarına yerleşen lezyonlar görülebilir. Çökük lezyonların kuru, siyah ve kahverengi tonlarında olması beklenebilir.

Çürüklük Öncesi Hastalık Belirtileri

hıyar fidesi ekimi

Phytium meyve çürüklüğü de önemli bir faktördür. Lezyonlar sebze fidesi ve olgun meyve üzerinde soluk renklerle belirir. Hızlı bir şekilde büyüyen lezyonlar meyveye bir su balonumu görüntüsü vermektedir. Şayet nem yüksekse meyveyi beyaz bir tabakanın kapsaması da muhtemeldir. Sebze fidesi ve meyve çürüklüklerinde sıklıkla karşılaşılan durumdur.

Rhizoctina meyve çürüklüğü sert olarak başlar, ancak hızlı bir sürede yumuşak ve sulu bir çürüme olgunluğuna erişir. Sebze fidesi üzerinde rengi kahverengi olan fungus büyümesi meydana gelir. Genellikle toprakla temas etmiş olan meyvelerde görülür.

Rhizopus çürüklüğü de bir başka olasılıktır. Lezyonlar maksimum hızla gelişmektedir. Sulu görünümü şişkin yapı takip etmektedir. Oldukça minik siyah kürelerin beyaz fungal bir tabaka yüzeyinde yayılmasıyla sebze fidesi verimliliği son bulur.

Hastalığın Gelişmesine Etken Olan Koşullar

risk analizi tarım yetiştiriciliği

Büyüme sırasında görülen çatlaklar, sap çukurları, böcek beslenmesi ve doğal yapı da olan açıklıklardan bakterilerin girmesiyle olabilir. Funguslar da ılık hava ve nemin yüksek olması ile sebze fidesi tahribatı için gerekli koşullar diye nitelendirilebilir.

Hastalıkla Mücadele Etme Metotları

hibrit tohum

Hasat esnasında meyveyi yaralamamak için imtina edilmelidir. Meyvenin genel olarak toprakla temas etmesinden kaçınılmalıdır. Topraktan koruma yöntemleri ile sebze fidesi yetiştiriciliği yapmak her zaman avantajlıdır.

Bitki sıralarının var olan rüzgar yönüne uygun şekilde ayarlamak tarla üzerinde hava hareketini dengeleyecektir. Uygun mesafeli dikim de rekolteyi arttıracaktır. Meyze üzerinde kalacak serbest suların zaman dilimini asgari düzeye indirmekte meyve çürüme olasılığını büyük ölçüde gidermeye yeterli olabilir.

Bir önceki yazımız olan Aşılı Fide ile Elde Edilecek Avantajlar Neler Olmaktadır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.